fbpx
Gasilska brigada 2021-04-08T13:05:41+00:00
Gasilska Brigada Logo

Razvita v Sloveniji, v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije.

Sodelovalna družabna namizna igra za vso družino!

Ob 150-letnici organiziranega gasilstva na Slovenskem je izšla izvirna in izobraževalna družabna igra GASILSKA BRIGADA – RESNIČNI HEROJI.

OGLAS

VIDEO NAVODILA

Vi in vaši soigralci ste člani gasilske brigade. Skupaj rešujete ljudi iz nevarnih območij in preprečujete širjenje ognja. Vsak od vas predstavlja gasilsko enoto s posebnimi sposobnostmi, s katerimi bo vaša brigada lažje dosegla zadane cilje in imela boljše možnosti pri bitki z razbesnelim ognjem.

Povzetek pravil

Vsak krog je sestavljen iz treh delov (eno širjenje ognja, en dogodek in nato sledijo poteze vseh igralcev)

I. OGENJ

1. Metanje ognjenih kock
2. Povečanje požara:

Ognjene žetone postavimo na vsa že goreča polja s številko, ki je enaka ali višja seštevku kock.

3. Širjenje ognja

Ognjene žetone postavimo na vsako polje, ki ustreza vsem naslednjim kriterijem:

  • je sosednje kateremu koli že gorečemu polju IN;
  • številka na polju je enaka ali višja od seštevka kock IN;
  • še ne gori.
4. Preverjanje in označevanje razbesnelega ognja

Štiri ognjene žetone nadomestimo z žetonom razbesnelega ognja (žareče polje). Posebna pravila za žareča polja (stavbe pogorijo, civilisti so izgubljeni, gasilska vozila se ne morejo premikati ali izvajati akcij).
Ognjene žetone vedno dodajamo z oranžno stranjo navzgor in jih šele na koncu tega dela kroga obrnemo na rdečo stran. Ognjenih žetonov ne dodajamo na žareča polja (polja z žetonom razbesnelega ognja) in na polje z bolnišnico. Na posamezno polje lahko v vsakem krogu postavite največ en nov ognjeni žeton

II. DOGODEK

III. POTEZE VSEH IGRALCEV

Potekajo v smeri urinega kazalca.
Vsak igralec ima tri akcije (tri akcijske točke) + poljubno število akcij, ki ne zahtevajo akcijskih točk. Žeton prvega igralca igralci (ob koncu kroga) podajo v levo.

DODATNO

Igri je dodana karta, na kateri se nahaja povzetek vsek možnih akcij. Le-ta je lahko v pomoč med igranjem igre.
Če želite dodaten izziv, lahko pri sestavljanju igralne plošče uporabite več plošč, kot jih predvidevajo pravila (tri igralne plošče pri dveh igralcih oz. štiri igralne plošče pri treh igralcih). Vsa ostala pravila ostanejo enaka.
Civilisti, ki se nahajajo ob stavbah, so običajno neevakuirani (obrnjeni na stran brez zelenega roba). Evakuirani civilisti so obrnjeni z zelenim robom navzgor in jih lahko v ognju še vedno izgubimo. Civiliste dokončno rešimo šele, ko jih oddamo v bolnišnico.
Gasilca

Celotna pravila (pdf):   PRAVILA

1 € od vsake prodane igre bo namenjen financiranju gasilskega projekta.

»Z družabno igro Gasilska Brigada smo prvič prišli v stik že med njenim nastajanjem in izredno nam je všeč pristop, ki so ga ubrali razvijalci. V igro so vključene precej realne situacije in tudi veliko poučnih vsebin. Verjamem, da bo igra v zabavo marsikateri bolj in tudi manj gasilski družini!«

Robert Okorn, Gasilska brigada Ljubljana

Popravki

V nekaterih igrah je pri tisku prišlo do napake in posledično na štirih motivacijskih kartah manjka prva poved. Na karte si poved dopišite oz. pri igranju upoštevajte, kar bi moralo pisati. Hvala za razumevanje.

Karta z napako:
Gasilska Brigada Napačna Karta
Pravilna karta:
Gasilska Brigada Popravljena Karta
Pogosta vprašanja in odgovori

OGENJ

V: Kaj storimo, če smo pogasili ves ogenj na igralni plošči pred zaključkom igre?

O: Svoje delo gasilske brigade ste opravili zelo dobro! Nadaljujte z reševanjem civilistov, vendar bodite pozorni, saj obstaja možnost, da se bo ogenj spet pojavil zaradi vpliva nekaterih dogodkov (npr. dogodki Močan veter, Avtomobilska nesreča).

Če si želite večji izziv, predlagamo, da uporabite težji scenarij, razporedite gasilska vozila bolj skupaj (ob eno igralno ploščo namesto enakomerno razporejena ob različne igralne plošče), ali pa izberete igralne plošče, ki so bolj dovzetne za širjenje ognja. Igralne plošče, ki imajo več polj s številom 5 (suha pokrajina), so bolj dovzetne za širjenje ognja; ravno obratno velja za igralne plošče, ki imajo več polj s številom 1 (močvirje) in polj z gorami.

DOGODKI

V: Dogodek Požarna sirena se glasi: »Premaknite en žeton civilistov iz katere koli stavbe do negorečega polja, ki je najbližje tej stavbi.« Ali so zaradi premika civilisti evakuirani (ali moramo žeton civilistov obrniti z zelenim robom navzgor)?

O: Da, v splošnem velja sledeče pravilo – Če zaradi kart dogodkov (Izgubljen turist, Požarna sirena, Avtomobilska nesreča) ali karte dodatne gasilske opreme (Megafon) premaknemo ali dodamo žeton civilistov, ga vedno položimo z zelenim robom navzgor (civilisti so v tem primeru že evakuirani).

V: Dogodek Izgubljen turist se glasi: »Dodajte en žeton civilistov na negoreče (oz. najmanj goreče) polje, ki je sosednje goram.« Ali so v tem primeru dodani civilisti že evakuirani (ali moramo žeton civilistov obrniti z zelenim robom navzgor)?

O: Da, v splošnem velja sledeče pravilo – Če zaradi kart dogodkov (Izgubljen turist, Požarna sirena, Avtomobilska nesreča) ali karte dodatne gasilske opreme (Megafon) premaknemo ali dodamo žeton civilistov, ga vedno položimo z zelenim robom navzgor (civilisti so v tem primeru že evakuirani).

TOČKOVANJE

V: Koliko zvezdic dobimo, če smo dosegli število točk, ki je večje od največje vrednosti v tabeli (primer: v igri za tri igralci smo pri težkem scenariju dosegli 80 točk, najvišja vrednost v tabeli pa je 75 točk)?

O: Najvišja vrednost v tabeli predstavlja minimalno število točk, ki nam prinaša določeno število zvezdic. V zgoraj opisanem primeru tretirajte vrednost v tabeli, kot da je zapisano »75 točk ali več«.

POTEZE VSEH IGRALCEV

AKCIJSKE TOČKE

V: Kaj predstavljajo akcijske točke?

O: Akcijske točke si lahko predstavljamo kot število potez, ki jih ima na voljo vsak igralec. Poleg treh akcij, ki zahtevajo akcijske točke, ima igralec na voljo tudi akcije, ki ne zahtevajo akcijskih točk. Slednjih lahko naredi, kolikor želi, vendar le, ko je na potezi.

V: Ali lahko uporabimo akcije, ki ne zahtevajo akcijskih točk, na potezi drugega igralca?

O: Ne, vse akcije (čeprav ne zahtevajo akcijskih točk) lahko igralci naredijo le na svoji potezi.

PREMIKANJE

V: Ali se lahko igralec na svoji potezi premakne za več kot eno polje?

O: Da, lahko. Igralec ima na svoji potezi na voljo tri akcijske točke – tako lahko igralec izvede kombinacijo treh poljubnih akcij, ki zahtevajo akcijske točke, pri čemer lahko eno akcijo izbere tudi večkrat.

Primeri kombinacij akcij: (a) trije premiki; (b) en premik, gašenje ognja, še en premik; (c) uporaba dodatne gasilske opreme, premik, gašenje ognja; (d) gašenje ognja, gašenje ognja, evakuacija itd. Poleg teh akcij lahko igralec izvede tudi poljubne akcije, ki ne zahtevajo akcijskih točk.

KARTE DODATNE GASILSKE OPREME

V: Ali lahko s karto dodatne gasilske opreme Megafon evakuiramo civiliste? Karta se glasi: »Premaknite poljubno število žetonov civilistov s sosednjega polja na polje, kjer se nahajate, ali na katerokoli drugo vam sosednje polje. To akcijo lahko uporabite tudi za reševanje civilistov, tako da jih premaknete z vam sosednjega polja na polje z bolnišnico.«

O: Da, s to dodatno gasilsko opremo lahko tudi evakuiramo civiliste. Civiliste, ki še niso evakuirani, premaknemo, kot je napisano na karti, obenem pa jih tudi obrnemo na stran z zelenim robom. Od sedaj naprej so ti civilisti evakuirani.

V: Ali lahko s karto dodatne gasilske opreme Megafon odložimo žetone civilistov na polje, na katerem se gasilsko vozilo ne nahaja? Karta se glasi: »Premaknite poljubno število žetonov civilistov s sosednjega polja na polje, kjer se nahajate, ali na katero koli drugo vam sosednje polje. To akcijo lahko uporabite tudi za reševanje civilistov, tako da jih premaknete z vam sosednjega polja na polje z bolnišnico.«

O: Da, civiliste lahko odložimo na poljubno sosednje polje (polja okrog gasilskega vozila, z izjemo polj z gorami). Civilistov ni smiselno odložiti na polje z razbesnelim ognjem, saj jih v tem primeru izgubimo.

V: Ali lahko s karto dodatne gasilske opreme Trojna cev pogasimo le 2 oz. 1 polje (če na kakšnem od polj ni ognjenega žetona)? Karta se glasi: »Izberite tri med seboj povezana sosednja polja in z vsakega odstranite po en ognjeni žeton.«

O: Lahko. Karta vam omogoča, da odstranite do tri ognjene žetone na sosednjih poljih. Če na izbranih sosednjih poljih ni treh ognjenih žetonov, jih lahko odstranite tudi manj.

MOTIVACIJSKE KARTE

V: Na eni izmed motivacijskih kart piše: »To karto lahko uporabite samo v fazi ognja, takoj po metanju ognjenih kock.« Kako jo uporabimo?

O: Pri nekaterih igrah je pri tisku prišlo do napake na motivacijski karti. Ta bi se morala glasiti: »Ponovno vrzite eno ali obe ognjeni kocki. To karto lahko uporabite samo v fazi ognja, takoj po metanju ognjenih kock.« Na karte si poved dopišite oz. pri igranju upoštevajte, kar bi moralo pisati. Hvala za razumevanje.

Za mnenja, popravke ali komentarje izpolnite spodnji obrazec:

Igro smo razvili v Sloveniji in proizvedli v EU ter ustreza najvišjim standardom kakovosti!

Naročila sprejemamo po telefonu, na e-mail, ali preko spletne trgovine.

  • sl
  • en